sobota 1. listopadu 2008

Jednoduchý recept na nejlepší jídlo na celém Taiwanu

Chtěl bych se s vámi podělit o docela jednoduchý recept, podle kterého si i vy doma můžete udělat nejlepší jídlo, co jsme tu zatím jedli. Jíme ho denně, už padlo několik kilo a máme doma zásoby na minimálně dalších 40 kilo.

Kvásek by se měl vést žitnou moukou, pak by nebylo třeba kvasnic, ale zkuste si ji tady sehnat, že? Takže od prvního pečení jsme si nechali kus těsta, které skladujeme v ledničce a ráno v den pečení ho trochu naředíme vodou a přidáme mouku, aby vznikla hustá kaše. Kaši necháme odpočívat do večera, kdy už je pěkně kyselá.

Těsto:
  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1,5 hrnky celozrnné mouky
  • dvě rovné lžíce soli
  • dvě rovné lžíce celého kmínu
  • dvě rovné lžíce sušených kvasnic bez čínského melamínu zadělané v troše ohřáté vody s lžičkou cukru
  • hrnek kvásku, zbytek zase do ledničky na další pečení
Těsto zaděláme vodou tak, aby na začátku hnětení trochu čvachtlo, ale jinak vody co nejméně. Pořádně zaděláme a necháme kynout nejméně dvě hodiny. Pak mírně přeboucháme a dáme na plech. Předehřejeme si troubu a těsto necháme v blízkosti trouby tak 10 minut nahřát, aby ještě povyskočilo. Pečeme nejdříve zprudka (na 250), když kůrka začne hnědnout, tak přikryjeme alobalem a stáhneme na 200. Pečeme asi 40 minut. Kdo má rád lesklou kůrku, může během pečení několikrát potřít vodou s rozpuštěnou solí.

Podáváme s máslem, sýrem a salámem dovezeným ještě z Čech nebo koupeným tady v supermarketu Costco.

Že jste neuhodli, co nám tady tak chutná?

6 komentářů:

Srakyi řekl(a)...

Ja myslim ze jsem uhod (a dokonce jeste predim nez jsem si vsim stitku ktery u tohodle clanecku je :) .. nez prijedete zpet, budete hotovi pekari!

A tak me napadlo - co takhle rozjet pekarnu tehle ceske dobroty na dalnem vychode? Kdyby se to ujalo, mohlo by to byt pri potencialnim odbytu cele Ciny hodne zajimave :)

ondra Z řekl(a)...

Spíš jsem přemýšlel, že by bylo nejlepší se naučit vařit čínské jídlo třeba tak, jak se vaří v Sichuanu, a otevřít si tu pravou čínskou restauraci.

Protože ty blafy, co tady vydávají za čínu... To je snad i pražská M5 nebo M9 lepší.

Taiwanci prostě jedí nudle a nudle, všude, kam se podíváš.

Pavel Jurica řekl(a)...

Už jsem na to přišel. Vy si tam normálně pečete rohlíky, že jo:)

Unknown řekl(a)...

Hmmm, že bych zaskočila ochutnat? Kdy dělate další várku?

ondra Z řekl(a)...

Ahoj,
většinou děláme dvě várky za týden. když pečeme ještě pro někoho, tak i tři. Zaskoč, máš to nejblíž :)

Srakyiho mamca řekl(a)...

Ja asi okostovat nezaskocim, predsa je to len trochu od ruky.Kazdoapdne dik za recept, ja obcas peciem tento taliansky chlieb chudobnych a tiez ma uspech:
http://ona.idnes.cz/italsky-chleb-focaccia-zvladnete-upect-i-doma-fnn-/recepty.asp?c=A080923_145909_recepty_ves
Vas recept vyskusam hned ako zozeniem tu zitnu muku. zdravim